Sos Pesto

Preparatul este unul cat se poate de simplu si este alegerea preferata a celor care isi doresc sa ofere un plus de savoare meselor.

retete sos

Preparatul este unul cat se poate de simplu si este alegerea preferata a celor care isi doresc sa ofere un plus de savoare meselor. Se poate folosi atat ca dressing pentru diverse tipuri de salate, dar si ca sos pentru carne. Timpul de preparare este de maxim 15 minute fiind extrem de simplu de preparat.

Ingredientele necesare pentru Sos Pesto

  • 3 cani (60g) frunze de busuioc ambalate

  • 1/2 cana (15g) frunze de patrunjel ambalat (sau mai mult busuioc)

  • 3 linguri de seminte de pin (ne-prajite sau prajite)

  • 1/3 ceasca de parmezan fin maruntit

  • 1 – 2 capatani de usturoi, decojite

  • 1/2 ceasca de ulei de masline extra virgin

  • 1 lingurita de suc de lamaie

  • sare si piper negru proaspat macinat dupa gust

Modalitate de preparare

Daca se doreste ca sosul pesto sa se pastreze verde, busuiocul trebui blanchat, acest pas este optional numai daca se doreste sa ramana verdele aprins. Pentru a face acest lucru, e nevoie de un vas mare de apa pus la fiert la temperatura ridicata, separat se umple un castron mediu cu gheata si apa rece. Se transfera cu atentie jumatate din cantitatea de busuioc in apa fierbinte, folosind o sita de sarma mare, se lasa pe foc timp de doar 5 secunde, apoi se indeparteaza imediat din apa clocotita si se transfera in apa cu gheata. Se lasa sa se odihneasca timp de aproximativ 10 secunde, apoi se transfera pe prosoape de hartie pentru a scurge excesul de apa. Se repeta pasii si in cazul busuiocului ramas (se poate blancha chiar si patrunjelul, dar acesta oricum va ramane destul de verde chiar si fara acest proces).

Se adauga intr-un blender niste busuioc, patrunjel, semintele de pin, parmezan si usturoi si se amesteca ingredientele pana cand se obtine o pasta fina. Se adauga sucul de la o lamaie si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se adauga incet 6 linguri ulei de masline si se blenduieste pana se obtine un sos omogen. Se adauga si restul de 2 linguri de ulei, daca se doreste sa se mai subtieze putin sosul. Se depoziteaza la frigider intr-un recipient etans si poate fi consumat in decurs de cateva zile.