Una din cele mai des comandate produse din fast-food-uri sau din restaurante este Shaorma. Celebra Shaorma are foarte multi “fani” in randul romanilor, oameni de toate varstele care vor sa manance ceva rapid, gustos, preparat cu ingrediente proaspete. Insa atunci cand shaorma este comandata dintr-un fast food, increderea clientilor scade pentru ca nu au garantia prospetimii ingredientelor.
Din lipsa de timp si din cauza unui numar foarte ridicat de comenzi, reprezentantii acestor afaceri prefera sa cumpere maioneza la galeata, ketchup la galeata, sa prepare cartofi prajiti congelati, sa taie muraturile, varza si celelalte ingrediente cu cateva ore inainte, chiar daca nu sunt tinute la rece. Aceste decizii pot duce uneori la imbolnavirea clientilor. O shaorma sanatoasa si gustoasa poate fi preparata si in casa. Daca gospodinele nu se pricep sa prepare acea lipie speciala, o pot cumpara din magazine. Important este ca celelalte ingrediente sa fie de buna calitate si proaspete.
Maioneza poate fi preparata in casa din doua oua (unul crud si unul fiert de la care se vor folosi numai galbenusurile care se freaca cu ulei si sare de lamaie), ketchup-ul poate fi cumparat sau gospodinele pot alege sa foloseasca suc de rosii mai gros preparat in casa. pieptul de pui se prepara la cuptor cu mirodenii, cartofii naturali se taie si se prajesc in ulei sau se prepara la cuptor. Din reteta de shaorma de casa nu trebuie sa lipseasca muraturile (castravetii murati), rosiile si castravetii, sosul de usturoi dar si ceapa (pentru cei mai curajosi dintre gurmanzi).
Toate ingredientele se taie fasii si se aseaza pe un pat de lipie, se ruleaza si se serveste incalzita in cuptor. Shaorma la lipie este o inventie destul de recenta, care apartine turcilor. In secolul 19 a fost inventata metoda verticala de rotire a carnii cu foc din lateral iar acum aceasta metoda este modernizata si se practica in intreaga lume. In shaorma se pune carne de pui, vita sau berbecut, cartofi prajiti sau copti, salata de varza, ceapa, castraveti murati, maioneza, rosii si ketchup. Oricine poate deveni in intimitatea propriei bucatarii un shaormar renumit cu mult succes la public.