Este important sa stiti sa va hraniti bebelusul in primul an de viata in mod proportional. Daca alimentatia nu incepe cu o varietate de alimente sanatoase la momentul potrivit, poate afecta cresterea si dezvoltarea bebelusului. Obiceiurile alimentare incep din primele luni de viata pentru a ajuta la stabilirea unor modele de alimentatie sanatoasa.
0-6 luni
Nu incepeti alimente cu solide daca nu vi se recomanda acest lucru de catre medic. Cand copilul este in stare sa stea in fundulet fara ajutor si apuca lucruri sa le duca la gura, de obicei in jur de 4-5 luni, este timpul sa introduceti alimente solide. In primele luni laptele matern da copilului tot ce are nevoie ca sa creasca. Bebelusul nu este gata fizic sa manance alimente solide datorita unui reflex care ii permite sa inghita numai alimente lichide. Reflexul determina ca copilul sa impinga afara alimentele solide din gura cu ajutorul limbii. Ca regula generala, alimentele solide nu ajuta bebelusii sa doarma noaptea.
6 – 12 luni
Pe masura ce un copil atinge varsta de 4 – 6 luni, necesarul de nutrienti devine mai mare decat laptele matern. Mancarea suplimentara va trebui introdusa pentru a satisface pofta de mancare si pentru crestere. Doi indicatori care arata ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide includ capacitatea de a-si tine capul in sus fara sprijin si disparitia reflexului care ii determina sa impinga automat alimente solide din gura. Cerealele de orez pentru sugari sunt in general recomandate ca prima mancare pentru sugari, deoarece sunt usor de digerat, cu un continut ridicat de fier si un alergen neobisnuit.
Sfaturi pentru hranire:
– Incepeti mai intai cu cereale de orez pentru copii, urmate de legume, fructe si carne.
– Dati copilului un aliment pe rand – nu amestecuri. Dati-i mancarea noua timp de 3-5 zile inainte de a adauga un alt aliment nou. Adaugarea de alimente noi in mod individual si treptat este importanta, astfel incat simptomele unei alergii sau a intolerantei alimentare (eruptii cutanate, varsaturi, diaree sau respiratie suieratoare) pot fi identificate cu usurinta si alimentele daunatoare evitate.
– Incepeti cu cantitati mici de alimente solide noi – o lingurita la inceput si cresteti lent pana la o lingura.
– Nu folositi sare sau zahar atunci cand preparati alimentele pentru sugari.
– Intotdeauna spalati si decojiti fructele si legumele si indepartati semintele. Aveti grija deosebita cu fructele si legumele care intra in contact cu solul deoarece acestea pot contine spori de botulism care pot provoca otraviri alimentare.
– Cerealele cu continut de fier trebuie introduse in alimentatie pana cand copilul are varsta de 18 luni.
– Laptele integral de vaca nu trebuie sa fie adaugat la regimul alimentar pana cand copilul nu are varsta de 12 luni. Laptele de vaca nu ofera suficienta substanta nutritiva pentru copil. Introducerea timpurie a laptelui de vaca este asociata cu un risc crescut de alergie la proteinele din lapte, o crestere slaba si deficit de fier.
– Copiilor sub varsta de un an nu trebuie sa li se administreze diete cu continut redus de grasimi.
Majoritatea medicilor sugereaza ca alimentele din lista de mai sus nu ar trebui sa fie oferite copiilor pana la varsta de cel putin trei sau patru ani.