Mai multe etape de dezvoltare indica faptul ca bebelusul este gata sa manance alimente solide. Pierde „reflexul de extrudare”, automatism care il ajuta sa scuipe orice altceva decat lichide. Poate sa stea sprijinit, sa-si tina gatul singur si sa-si miste capul dintr-o parte in alta. Cand vedeti aceste semne, nu intarziati: bebelusul are nevoie de mai mult decat poate obtine numai din lapte.
Incepeti cu cereale de orez, cerealele cel mai putin susceptibile de a provoca alergii. Treceti treptat pana la cereale mai groase, cu hranire de doua pana la trei ori pe zi. Asteptati pana la varsta de 6 luni pentru a introduce cereale de orz, grau sau ovaz. Si continuati alaptarea – cerealele ar trebui sa suplimenteze laptele in aceasta etapa, nu sa il inlocuiasca.
De fiecare data cand lasati copilul sa guste un nou aliment, asteptati cel putin trei zile inainte de a introduce un altul.
Daca copilul are o reactie alergica, acest lucru face mai usor sa se determine ce o provoaca. Diareea, eruptiile cutanate, varsaturile repetate si agitatia persistenta sunt toate semne posibile de alergii.
La aproximativ 6 luni, bebelusul ar trebui sa inceapa sa manance fructe si legume. Deoarece sugarii au o preferinta naturala pentru alimente dulci, multi pediatri sugereaza sa se introduca mai intai legume – in caz contrar, bebelusul ar putea creste prea mult in greutate.
Avand in vedere ca legumele galbene si portocalii sunt mai dulci decat cele verzi, tind sa mearga mai bine. Dar daca bebelusul scuipa prima gura de spanac, continua sa incerci. Incepeti cu legume pudra si apoi treceti la piure.
Dupa ce copilul a consumat o varietate de legume, introduceti fructele. Evitati budincile – grasimea suplimentara si zaharul adauga calorii goale. Sucul este bun din cand in cand, dar nu este un substitut al fructului in sine: desi contine vitamina C, acesta nu are fibre si alti nutrienti, iar zaharul concentrat poate strica apetitul copilului pentru laptele matern. In plus, sucul de citrice este prea acid pentru majoritatea copiilor. Un studiu recent arata ca sucul de struguri albi este cel mai putin probabil sa provoace diaree si crampe.
Pe masura ce bebelusul creste cu o dieta pe baza de lapte, atitudinea lui se schimba. Din ce in ce mai mult, va insista sa se hraneasca. Pentru a fi mai usoar, serviti bebelusului alimente cu textura groasa. Gama de alimente se poate extinde, puteti include carnea fin tocata, de pui sau de peste. La un an, copilul poate bea lapte matern, lapte integral sau lapte de soia imbogatit. In acest timp, dieta zilnica va fi aproape la fel de variata ca a parintelui: sase portii de cereale, doua pana la trei portii de fructe, doua pana la trei portii de legume, portii de alimente cu proteine si trei cesti de lapte.