Vegetarieni sau nu, copiii trebuie sa acumuleze toate substantele nutritive de care au nevoie pentru o crestere si o dezvoltare normala. In primele sase luni, toti copiii raspund cel mai bine la laptele matern. Utilizati formula fortificata cu fier (soia pentru vegani) daca alaptarea este scazuta. Laptele de vaca, laptele de soia, laptele de orez si alte formule de casa nu sunt potrivite pentru bebelusi in primul an deoarece au un raport gresit de proteine, grasimi si carbohidrati. De asemenea, lipsesc nutrienti importanti pentru sanatate, crestere si dezvoltare.
Alimentele solide pot fi introduse in acelasi mod ca si pentru nou-nascutii non-vegetarieni. Inlocuiti carnea cu tofu si iaurt si branza de soia in loc de lactate.
Deoarece laptele matern este o sursa foarte bogata in nutrienti, mamele vegane pot sa alapteze mai mult de un an. Bebelusii vegani pot fi hraniti cu lapte de soia imbogatit cu calciu si vitaminele B12 si D. Alternativele la lapte, cum ar fi soia, orezul, migdala, canepa etc., nu sunt recomandate in primul an de viata ca bautura primara, deoarece ambele au un continut scazut de proteine si energie.
Cand hraniti copii vegetarieni sau vegani, acordati o atentie deosebita urmatoarelor substante nutritive:
– Vitamina B12: Vegetarienii pot obtine vitamina B12 din produse lactate si oua. Veganii, atat mamele care alapteaza cat si copiii, au nevoie de o sursa buna de B12. Optiunile includ suplimente sau alimente fortificate, cum ar fi bauturile din soia, cerealele si inlocuitorii de carne.
– Vitamina D: Se recomanda tuturor sugarilor alaptati sa primeasca 400 de unitati pe zi de vitamina D suplimentara, la scurt timp dupa nastere. Aceasta ar trebui sa continue pana cand copilul consuma aceeasi cantitate de vitamina D din laptele fortificat: cel putin un litru pe zi de lapte de vaca sau de soia.
– Calciu: bebelusii hraniti cu lapte si alimente, precum si copiii mici care consuma lapte si produse lactate, de obicei obtin o cantitate suplimentara de calciu din alimente. Pentru bebelusi, pot fi necesare alimente si bauturi sau suplimente fortificate cu calciu.
– Fier: Continutul de fier al laptelui matern este scazut, chiar daca mamele mananca bine. Bebelusii se nasc cu suficient fier pentru 4 pana la 6 luni. Dupa aceasta varsta, sugari vegetarieni si vegani au nevoie de o sursa externa.
Optiunile includ cereale fortificate cu fier sau suplimente.
– Proteine: Bebelusii au nevoie de o cantitate mare de proteine pentru o crestere rapida in primul an. Nevoile de proteine pot fi satisfacute cu laptele matern sau cu lapte praf pana la aproximativ 8 luni. Dupa aceasta perioada, adaugati proteine din fasole, cereale si lapte de soia.
– Fibre: Fibrele pot satura rapid copiii mici. Folositi cereale rafinate, cum ar fi cerealele fortificate, painea si pastele fainoase si alimente bogate in grasimi vegetale, inclusiv untul de floarea-soarelui si avocado pentru a ajuta copiii vegetarieni sa isi satisfaca nevoile de energie si nutrienti.