Prajitura cu scortisoara si cafea
Acest minunat desert este perfect pentru zilele racoroase de iarna si poate fi servit atat alaturi de un pahar de lapte, cat si alaturi de o cafea neagra. Gustul irezistibil va fi cu siguranta pe placul tuturor membrilor familiei asa ca merita incercat.
Ingrediente:
-
16 linguri unt nesarat topit, plus mai mult pentru tigaie
-
3 3/4 cesti de faina, plus mai mult pentru tigaie
-
1 1/4 cani plus 2 lingurite zahar
-
6 linguri plus 1 1/2 lingurita de zahar brun deschis
-
2 linguri plus 1/2 lingurita. scortisoara macinata
-
1 1/4 lingurita sare
-
1/3 ceasca de alune tocate marunt
-
2 1/2 lingurite praf de copt
-
1 ceasca de lapte
-
6 linguri smantana
-
2 1/4 lingurite extract de vanilie
Modalitatea de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 °. Se unge o tava de copt de dimensiuni normale cu putin unt si se stropeste cu putina faina; dupa care se pune deoparte. Se pregateste toppingul: Intr-un castron, se amesteca 8 linguri unt topit, 1/4 ceasca zahar, 6 linguri zahar brun, 2 linguri de scortisoara si 1/2 lingurita de sare pana cand compozitia este omogena. Se adauga in continuare 1 1/2 cesti de faina; se amesteca cu o furculita pana cand se sfarama, dupa care se lasa deoparte sa se aseze. Pasul urmator consta in realizarea umpluturii: Intr-un castron, se amesteca zaharul brun ramas, 2 linguri de zahar alb, 1/2 lingurita de scortisoara si nucile; dupa care se pune deoparte.
Se pregateste si aluatul de tort: intr-un alt castron, se amesteca impreuna faina, zaharul, sarea si praful de copt. Intr-o ceasca de masurare mare, se amesteca impreuna restul de unt, lapte, smantana, vanilie, extract de scortisoara si oua pana cand se omogenizeaza. Se toarna toate ingredientele ude peste ingredientele uscate pentru a se combina. Se toarna jumatate de aluat in tava deja pregatita. Se presara umplutura deasupra si se toarna si cealalta jumatate de aluat deasupra. Se imprastie toppingul cu degetele pe deasupra si totul se coace pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tortului iese curata, adica aproximativ o ora si 15 minute. Pajitura trebuie lasata sa se raceasca inainte de servire.