Una dintre cele mai simple retete, prezenta in bucatariile din intreaga lume, supa-crema de legume este printre primele retete indicate de medici pentru pacientii care sufera de diferite afectiuni, pentru pacientii care au suferit din cauza unor interventii chirurgicale, pentru copiii mofturosi, pentru bebelusii a caror alimentatie este diversificata.
In plus, este o reteta foarte usor de preparat, usor de digerat, cu foarte putine calorii, care se poate servi in mai multe moduri.
Ingredientele pentru o supa-crema de legume delicioasa sunt: doua cepe, doi morcovi mari, o jumatate de capatana de telina, doua radacini de pastarnac, 3-4 cartofi (se pot folosi cu succes si cartofi dulci), doi catei de usturoi, un ardei capia sau gras, doua linguri de unt, sare, piper, o legatura de patrunjel si, suplimentar, se poate adauga si un pumn de mazare, o gulie, doua-trei crengute de broccoli sau de conopida, fasole verde, chiar si o legatura de ceapa verde.
Supa crema de legume poate avea mai multe ingrediente, in functie de preferintele consumatorilor, poate fi consumata si de vegetarieni, se poate servi simpla, cu crutoane de paine sau cu smantana. Cu cat sunt mai multe ingrediente proaspete, cu atat mai plina de vitamine va fi supa crema de legume.
Dupa ce toate ingredientele sunt pregatite pe masa, acestea se curata, se spala si se toaca in cubulete marunte. Toate ingredientele se adauga intr-o oala suficient de mare, se acopera cu apa si se pun la fiert la foc mediu, alaturi de condimente.
Untul nu se pune la fiert, ci se adauga la sfarsit, atunci cand legumele sunt pisate cu mixerul vertical sau in robotul de bucatarie. Supa crema de legume nu are nevoie de mai mult de 20-30 de minute de stat pe foc, insa trebuie sa fie suficient de mult lichid ramas pentru a avea consistenta potrivita.
Toate legumele se mixeaza cu un blender sau cu un mixer vertical pana se obtine o pasta fina. Se adauga untul si sarea si piperul dupa gust. Se serveste alaturi de smantana sau simpla, alaturi de crutoane de paine, cu patrunjel tocat proaspat. Pofta buna!