O dieta sanatoasa nu necesita o multime de bani si de aparate noi, asa cum poate multi oameni isi imagineaza. A manca bine inseamna a asculta acea voce din interior care stie toate alimentele sanatoase si proaspete existente in natura – dar si pe cele care sunt preambalate si prelucrate.
Aceasta idee s-ar putea sa nu se potriveasca atat de bine „culturii la cerere”, in care oamenii vor rezultate imediate si vor sa piarda rapid in greutate. Cei care isi doresc un program care sa functioneaze pe termen lung, vor avea nevoie de un stil de viata cu care sa poata trai o perioada cat mai indelungata de timp.
Aceasta inseamna o dieta care este hranitoare si delicioasa, dar care va necesita si un pic de planificare si de angajament.
In timp ce a ramane slab reprezinta o parte importanta a unei bune stari de sanatate, pierderea in greutate nu este intotdeauna egala cu sanatatea castigata. O noua dieta care promite ca topeste o multime de centimetri de pe talie ar putea dauna sanatatii daca blocheaza sau restrange sever grupurile de alimente integrale, daca se bazeaza pe suplimente cu putina sustinere stiintifica sau daca fixeaza calorii nesanatoase in organism.
Tema recurenta a dietelor care exceleaza in sanatate se refera la caloriile adecvate, furnizate de o incarcatura mare de legume, fructe si cereale integrale, o cantitate modesta de proteine slabe, lactate fara grasimi si grasimi sanatoase si „ceva dulce” doar ocazional. Plantele sunt fundatia, iar meniul este intotdeauna construit in jurul meselor minim procesate si facute de la zero.
O alimentatie sanatoasa inseamna a consuma o varietate de alimente care contin substantele nutritive de care organismul are nevoie pentru a mentine sanatatea intregului corp, pentru ca oamenii sa se simta bine si pentru a avea energie intreaga zi. Aceste substante nutritive includ proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si multa apa.
Oamenii trebuie sa consume, in principal, alimente proaspete, adica alimente care vor disparea in cateva zile, fie din frigider, fie din camara. Se recomanda numai alimente neprocesate, gatite intr-un mod care va pastra cat mai multe dintre vitamine si nutrienti. De asemenea, trebuie consumate alimentele care sunt de sezon. In acest fel, ele vor avea un gust mult mai bun si vor fi mai ieftine.