Ingrediente necesare:
- trei foi de dafin;
- doi ardei gogosari;
- varza mare – proaspata;
- crenguta de cimbru uscat;
Ingrediente pentru umplutura:
- 100 ml bulion;
- 100 ml ulei;
- 700 grame carne tocata de porc;
- 250 grame orez;
- 2 cepe;
- lingura boia de ardei dulce;
- legatura de marar (ideal, proaspat);
- sare dupa gust;
- piper dupa gust.
Mod de preparare:
Scoateti cotorul verzei folosindu-va de un cutit. Ulterior, luati un vas cu o capacitate de peste 4 litri, in care puneti apa si o lingura de sare – asezati vasul pe foc si lasati sa fiarba.
Cand da in clocot, adaugati varza. In acest fel, frunzele se oparesc si le scoateti una cate una din vasul de pe foc. Veti constata ca unele frunze se rup, pe acestea impreuna cu cotoarele, le tocati marunt si pregatiti patul pentru sarmalute.
Tocati cele doua cepe marunt si caliti-le in 100 ml ulei, aproximativ 5 min. Adaugati o lingura de boia de ardei dulce, 100 ml bulion si luati de pe foc, dupa ce amestecati.
Luati un vas mai mare in care amestecati: ceapa calita cu bulion si boia, 700 grame carne tocata de porc, 250 grame orez, sare si piper dupa gust, si o legatura de marar proaspat, taiat marunt.
In oala in care doriti sa fierbeti sarmalutele, asezati un pat din jumatatea de cantitate din varza tocata marunt si cimbru dupa gust.
Cum formati sarmalutele? Luati o foaie de varza oparita si puneti umplutura cu o lingura, apoi rulati. Asezati sarmalutele in oala pentru fiert, una cate una. Cand terminati compozitia si asezati sarmalutele astfel formate, una peste alta, adaugati restul de varza tocata, doi gogosari razuiti si piper dupa gust. Adaugati apa calda pana ce acoperiti sarmalutele.
Dati oala acoperita cu un capac, la foc, si lasati sa fiarba aproximativ 50 de minute.
Sarmalutele astfel preparate se servesc calde cu smantana, ardei iute si mamaliguta.
Pofta buna!