Sarmale raw vegan sunt unele dintre cele mai cautate preparate de acest fel pentru ca reusesc sa combine cu succes modernismul unei retete vegane cu traditionalismul unui preparat romanesc asemenea sarmalelor. De altfel, fara sa fie constiente, gospodinele din Romania sunt specialiste ale acestui fel de mancare vegan de zeci de ani fara sa stie de fapt ca sunt in trendurile modei actuale, gatind sarmale fara produse animale. Chiar daca din dorinta de a face un pic de economie in casa, ele reuseau sa pastreze si savoarea mancarii tranditionale. Sarmalele au insemnat intotdeauna sarbatoare si tocmai din acest motiv romanii le iubesc atat de mult.
Iata ca nu este necesar sa mananci mancaruri de care nu a auzit nimeni in cazul in care ai decis sa fii vegan, pentru ca, undeva in subconstient, romanii au stiut din totdeauna cum sa gateasca sarmale vegane. Cu toate astea, desi mamele si bunicile noastre foloseau pe post de carne preparate ca vanata, ciuperca sau dovlecelul, iata ca sarmalele vegane ale zilelor noastre au ingrediente un pic diferite, adaptate vremurilor actuale si preparatelor la moda din epoca in care traim.
Astfel, daca sarmalele clasice pot sa se gateasca in ore intregi, sarmalele vegane nu au nevoie decat de 20 minute de preparare, insa de o hidratare de circa opt ore.
Lista completa a ingredientelor pentru gatirea sarmalelor vegane este aceasta: hrisca (un castron), nuca (jumatate de castron), morcov (un sfert de castron), ceapa (o bucata), patrunjel verde (jumatate de legatura), frunze de varza murata (zece frunze), rosii (sase), nucsoara macinata (o lingurita), cimbru uscat macinat (jumatate de lingurita), ulei extravirgin de masline (2 linguri mari), piper macinat (dupa gust) .
Cum se fac? Destul de simplu, ca orice alta mancare de origine vegana sau raw vegana, de altfel. Intr-o prima instanta se hidrateaza hrisca si nuca timp de opt ore, asa cum am mentionat mai devreme, dupa care se amesteca in robotul de bucatarie ingredientele reprezentate de patrunjel, morcov, nuca maruntita, impreuna cu toate condimentele necesare. Toate acestea vor crea o pasta si se vor rula impreuna in frunza de varza murata, intocmai unei sarmale obisnuite. Sarmalele nu vor avea nevoie de gatit, intrucat compozitia este gata odata ce hrisca si nuca sunt hidratate timp de opt ore in prealabil.
Sarmalele vegane se vor pune intr-un bol frumos ornat din care vom putea sa le servim invitatilor nostri! Iata ca nu trebuie sa muncim prea mult ca sa gatim alimente cu adevarat gustoase, hranitoare dar si usor de preparat.