Una dintre cele mai vechi modalitati de conservare a carnurilor poarta denumirea de confit. Francezii prefera sa conserve carnea de rata sau de gasca in acest mod. Modalitatea de conservare este asemanatoare cu cea specifica bucatariei romanesti de a conserva carnea si carnatii in untura. Aceasta este o modalitate comoda de conservare a carnii, deoarece poate fi adaugata intr-o salata gourmet sau pregatita cu o garnitura de legume sau cu orez.
Mod inedit de conservare a carnii de rata
Pentru a conserva doua pulpe de rata este necesara o cantitate de 500 de grame de untura de rata, cativa catei de usturoi, sare grunjoasa, o lingurita de piper boabe, un fir de cimbru, cateva fire de patrunjel, o foaie de dafin si cateva crengute de rozmarin. Intr-un bol se pun ingredientele necesare obtinerii unui condiment denumit sare verde. Se mixeaza in robot toate condimentele mai sus mentonate pana se obtine o sare de culoare verde, care este suficienta pentru doua pulpe de rata.
Separat, pulpele de rata se curata de grasimea de pe margini, care nu se arunca, ci se topeste la foc mic pentru a obtine untura de rata. De pe os se taie pielea si se curata tendoanele, pulpele se spala foarte bine si se sterg cu servetele de bucatarie. Peste fiecare pulpa se presara sarea de culoare verde si se freaca pe toate partile. Pulpele se asaza pe o farfurie, se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider timp de 24 de ore.
Dupa cele 24 de ore in frigider, pulpele se spala de excesul de sare si se sterg din nou cu servetele de bucatarie. Se pun intr-o tava termorezistenta si se acopera cu untura topita, alaturi de cateii de usturoi curatati si spalati. Totul se da la cuptor la 90-100 de grade, timp de cateva ore. Tava se scoate din cuptor si, dupa ce s-a racorit, se introduce la frigider. Untura se intareste si pulpele rezista cateva saptamani conservate in acest fel.
Pulpele de rata se scot din untura, se curata de excesul de grasime si se prajesc intr-o tigaie acoperita, la foc mic, pana ce pielea este crocanta.