3 sfaturi despre cum sa ii faci pe copii sa manance mese mai sanatoase

dieta sanatoasa

De cele mai multe ori, atunci cand copiii trebuie sa aleaga intre o mancare nesanatoasa, dar gustoasa si o masa sanatoasa, dar cu un gust care nu iese in evidenta, vor alege optiunea nesanatoasa. De aceea, parintii trebuie sa vina cu strategii care sa ii ajute sa se razgandeasca, fara a-i forta pe copii sa manance ceva ce s-ar putea sa nu le placa.

  1. Copiilor trebuie sa li se ofere alegeri

Nimanui nu-i place sa fie fortat sa faca ceva, mai ales copiilor mici sau celor mai mari care cauta sa devina independenti. Desi alegerea dintre un fel de mancare precum ouale prajite si cele fierte nu pare sa fie o schimbare prea mare, aceasta le ofera copiilor autonomia pe care si-o doresc, pastrand in acelasi timp controlul asupra alimentatiei. Micutul ar putea fi mai incantat sa incerce un nou aliment sau un fel de mancare sanatos daca simte ca a fost ideea lui.

  1. Pentru a avea succes, copiii trebui inclusi in procesul de preparare a mancarii

Copiii sunt mai predispusi sa incerce un aliment nou daca au avut un rol in prepararea acestuia. Sarcinile de baza, cum ar fi masurarea ingredientelor sau amestecarea unei salate, sunt toate puncte de plecare excelente. Pe masura ce indeplinesc aceste sarcini simple, ei vor vedea cum se prepara mancarea, oferindu-le o baza pentru pregatirea propriilor mese sanatoase pe masura ce cresc. Chiar daca procesul va dura mai mult, rezultatul o sa merite.

O alta modalitate prin care copiii pot fi incurajati sa aleaga alimente noi este sa fie lasati sa-si puna singuri in farfurie alimentele pe care intentioneaza sa le manance. Poate fi nevoie de cateva incercari, dar majoritatea copiilor vor fi mai dispusi sa adauge alimente sanatoase in farfuria lor, daca au autonomia de a alege.

  1. Copiii nu trebuie niciodata fortati

Alegerea este un element cheie pentru a incuraja o dieta sanatoasa. Desi expunerea la alimente noi si la modurile de preparare a acestora poate ajuta la cresterea unor copii dornici sa incerce diverse mancaruri, este putin probabil ca acestia sa iubeasca fiecare aliment. De fapt, in ciuda eforturilor parintilor, s-ar putea ca ei sa se confrunte un copil pretentios la mancare.