Arta fermentarii alimentelor nu este un concept nou. Multe tari din intreaga lume fermenteaza diferite tipuri de alimente. Aceasta tehnica veche de conservare imbunatateste profilul nutritional al ingredientelor din alimentele fermentate.
Fermentarea transforma zaharurile in glucoza, fructoza si zaharoza – in energie celulara si un produs secundar metabolic numit acid lactic. Acidul lactic imbunatateste profilul micronutrient al alimentelor, astfel ca alimentele fermentate sunt pline de probiotice, enzime, vitamine si minerale.
Alimentele fermentate obisnuite sunt iaurtul, zerul, kefirul, kombucha, varza, muraturile, miso, tempeh, nattō, kimchi si asa mai departe.
Pe langa faptul ca alimentele fermentate au un gust minunat, ele sunt, de asemenea, sanatoase pentru organism.
Fermentarea extinde, de asemenea, durata de valabilitate a alimentelor.
Includerea alimentelor fermentate sau probiotice in dieta este una dintre cele mai usoare modalitati de a va restabili sanatatea intestinala. Acidul lactic produs in timpul fermentatiei promoveaza cresterea florei intestinale. De asemenea, ajuta la reducerea nivelurilor de bacterii bolnave din organism, care sustin eliminarea toxinelor.
Un studiu din 2013 publicat in Avansurile terapeutice in gastroenterologie a constatat ca probioticele functioneaza ca masuri preventive si terapeutice pentru a mentine sau restabili compozitia si functionarea sanatoasa a microbiomei intestinului.
Organismul este expus in mod regulat la diferite toxine chimice si biochimice prezente in alimente, apa si mediu care sunt incarcate cu metale grele si substante chimice.
In timp, acest lucru poate duce la acumularea de toxine in organism, care poate provoca dureri de cap, oboseala, fluctuatii ale greutatii, respiratie urat mirositoare, probleme digestive si multe altele. Puteti opri aceasta acumulare de toxine daunatoare consumand alimente fermentate. Alimentele fermentate ajuta la descompunerea nutrientilor din alimente prin actiunea microorganismelor benefice prezente in ele. Aceasta, la randul sau, imbunatateste digestia si ajuta la eliminarea toxicitatii metalelor din organism.
Intestinele contin mai multe celule imune decat restul corpului. Prin mentinerea sanatatii intestinelor cu ajutorul microbilor buni prezenti in alimentele fermentate, va puteti intari imunitatea. Lipsa acestor bacterii benefice permite microbilor sa se dezvolte, ceea ce duce la inflamarea peretelui intestinal, care este legat de boli cum ar fi cele de inima, cancer si diabet.