Mancarea ecologica a devenit foarte populara. Este mancarea ecologica cu adevarat mai buna pentru sanatatea mentala si fizica? Acest articol va poate ajuta sa alegeti mai bine alimentele ecologice, inclusiv cat si cum sa mancati cat mai ecologic posibil.
Ce inseamna „ecologic”?
Termenul se refera la modul in care sunt cultivate si prelucrate produsele agricole. Desi reglementarile difera de la o tara la alta, culturile ecologice trebuie sa fie cultivate fara utilizarea pesticidelor sintetice, a genelor bioindustriate, a ingrasamintelor pe baza de petrol si a ingrasamintelor bazate pe namoluri de epurare. Animalele crescute ecologic, pentru carne, oua si produse lactate trebuie sa aiba acces la hrana ecologica. Nu trebuie sa li se administreze antibiotice, hormoni de crestere sau subproduse de origine animala.
Beneficiile alimentelor ecologice
Modul in care alimentele sunt crescute pot avea un impact major asupra sanatatii mentale si emotionale, precum si a mediului. Alimentele ecologice contin substante nutritive benefice, cum ar fi antioxidantiii, iar persoanelor cu alergii la alimente, substante chimice sau conservanti li se diminueaza sau dispar simptomele in urma consumului de alimente ecologice.
Produsele chimice, cum ar fi fungicidele, erbicidele si insecticidele, sunt utilizate pe scara larga in agricultura conventionala, iar reziduurile raman pe (si in) alimentele pe care le consumam.
Alimentele ecologice sunt mereu proaspete deoarece nu contin conservanti care le fac sa reziste mai mult.
Agricultura ecologica este benefica si pentru mediul inconjurator. Tehnicile de cultivare ecologica reduc poluarea, conserva apa, reduc eroziunea solului, cresc fertilitatea solului si consuma mai putina energie.
Din punct de vedere ecologic, animalelor NU le sunt administrate antibiotice, hormoni de crestere sau hrana cu subproduse animale. Hranirea cu subproduse de animale, creste riscul imbolnavirii, iar utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. In cazul animalelor crescute ecologic, spatiul de miscare in aer liber este mai mare, ceea ce le ajuta sa se mentina sanatoase.
Carnea si laptele ecologic sunt mai bogate in substante nutritive. Rezultatele unui studiu european din 2016 arata ca nivelurile anumitor elemente nutritive, inclusiv acizii grasi Omega-3, au fost cu pana la 50% mai mari in carnea si laptele organic decat in versiunile procesate conventional.
Organismele modificate genetic (GMO) sau alimentele modificate genetic (GE) sunt plante al caror ADN a fost modificat in moduri care nu pot aparea in natura sau in incrucisarea traditionala.