Dieta macrobiotica a fost dezvoltata pentru prima data de un filosof japonez numit George Ohsawa. El credea intr-o abordare holistica a sanatatii, incorporand multe aspecte ale stilului de viata, de la dieta si exercitii fizice la meditatie si chiar energia „yin si yang” a anumitor alimente.
Macrobiotica se concentreaza pe alegerea produselor organice, cultivate local si sezoniere. In general, dieta macrobiotica este impartita aproximativ dupa cum urmeaza:
- Aproximativ 40-60% din alimente sunt cereale integrale, cum ar fi orez brun, orz, ovaz, hrisca.
- Aproximativ 20-30% din alimente sunt fructe si legume.
- Aproximativ 10% – 25% din alimente sunt fasolea si produsele din fasole, cum ar fi tofu, miso si tempeh, precum si legume de mare, cum ar fi algele.
Unii oameni includ, de asemenea, cantitati mici de muraturi si legume fermentate, nuci, seminte si, ocazional, carne sau peste. Dieta macrobiotica are, de asemenea, recomandari privind stilul de viata. Cei interesati trebuie sa:
- manance doar cand le este foame;
- mestece bine alimentele pana cand se lichefiaza inainte de a inghiti;
- foloseasca doar materiale naturale precum lemnul, sticla si portelanul pentru a gati si a depozita alimente;
- evite cuptoarele cu microunde si plitele electrice;
- purifice apa inainte de a gati cu ea sau de a o bea;
- evite bauturile aromate, cu cofeina sau alcoolice.
Dieta macrobiotica este adaptata in moduri usor diferite, unii oameni respecta foarte strict regulile privind prepararea alimentelor, gatitul si mancarea, in timp ce altii sunt mai relaxati si respecta aceste reguli doar cu moderare.
Macrobiotica nu este doar o „dieta” este un stil de viata – pur si simplu inseamna mai putin despre controlul greutatii si mai mult despre crearea unui stil de viata echilibrat, alimentatia fiind una dintre pietrele de temelie ale filozofiei.
Cercetarile sugereaza ca regimul macrobiotic are un efect pozitiv asupra sanatatii inimii, studiile raportand, de asemenea, faptul ca lipidele din sange si colesterolul aduc un plus de beneficii in gestionarea tensiunii arteriale. Acest lucru se datoreaza, in parte, naturii regimului pe baza de plante, cu continut scazut de grasimi si fibre ridicate.
Aspectele dietetice ale planului sunt, de asemenea, benefice atat pentru cei cu diabet de tip II, cat si pentru cei care nu sufera de diabet, care prezinta hipoglicemie reactiva – adica niveluri extrem de scazute de zahar din sange la aproximativ patru ore dupa masa.






