Ce alimente consumam si ce alimente nu consumam pentru a preveni cancerul

Ceea ce mancam poate elimina riscul aparitiei cancerului.

dieta sanatoasa

Incepand cu foarte multi ani in urma, numeroase cercetari se axeaza pe asocierea dintre nutritie si cancer. Acest articol isi propune sa analizeze familiile alimentare si modul in care acestea afecteaza organismul, crescand riscul de dezvoltarea al anumitor tipuri de cancer.

Obezitatea conduce la rate ridicate ale mortalitatii din cauza unor tipuri de cancer

Obezitatea este asociata cu rate mai mari de deces, in special din cauza urmatoarelor tipuri de cancer:

  • Cancer la san;

  • Cancer la colon;

  • Cancer esofagian;

  • Cancerul vezicii biliare;

  • Cancer la rinichi;

  • Cancer la ficat;

  • Cancer ovarian;

  • Cancer pancreatic;

  • Cancer la prostata;

  • Cancer rectal;

  • Cancer la stomac (la barbati);

  • Cancer uterin.

Alimente care previn dezvoltarea cancerului

O dieta bogata in fibre protejeaza organismul impotriva cancerului rectal. Se considera ca un consum regulat de legume reduce riscul de cancer in cavitatea bucala, esofag, stomac si colorect. Efectul fiind mai puternic in randul persoanelor mai inaintate in varsta. In ceea ce priveste fructele si legumele, exista dovezi puternice cum ca acestea au un efect protector impotriva cancerului de stomac, esofag, plamani, cavitatea bucala si faringe, endometru, pancreas si colon.

Carnea, alcoolul si sarea cresc riscul de aparitie al cancerului

Consumul de carne rosie si de carne prelucrata sau de produse din carne este asociat semnificativ cu cancerul colorectal. In plus, carnea si aminele heterociclice, care se formeaza atuci cand gatim, au fost corelate cu cancerul de san. Alcoolul provoaca cancere ale cavitatii orale, esofagului si ficatului. De asemenea, creste usor riscul de cancer mamar. Mai mult, alimentele conservate in sare si aportul ridicat de sare cresc riscul de aparitie a cancerului de stomac. In cele din urma, bauturile in general si bauturile foarte calde cresc riscul de cancer al cavitatii orale, faringelui si esofagului.

Ceea ce mancam poate elimina riscul aparitiei cancerului.

Dupa cum se stie, dieta este o componenta foarte importanta pentru sanatatea generala si, in special, pentru cancer. Adoptarea unui model alimentar care subliniaza consumul ridicat de fructe si legume, in combinatie cu consumul redus de carne rosie si prelucrata, ar putea reduce riscul aparitiei oricarui tip de cancer.