Vinetele se disting, de obicei, prin culoarea violeta, vibranta. Desi versiunea purpurie a vinetelor este cea mai cunoscuta, acestea vin intr-o varietate de forme si culori de la mici si alungite la lung si slab si de la nuante de mov la alb si verde. Acest articol se va concentra pe beneficiile nutritionale ale vinetei traditionale purpurii. Studiile au sugerat ca un consum de alimente vegetale, cum ar fi vinetele, scade riscul de obezitate, diabet si boli de inima si mentine un ten si un par sanatos, o energie crescuta si o greutate mai mica.
Sanatatea inimii
Fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B6 si continutul de fitonutrienti din vinete sustin sanatatea inimii. Conform Jurnalului American de Nutritie Clinica, consumul de alimente care contin flavonoide este asociat cu un risc mai scazut de mortalitate datorata bolilor cardiace. Consumul unor cantitati mici de alimente bogate in flavonoide poate fi benefic pentru sanatatea umana. Mai multe studii arata ca un anumit tip de flavonoide cunoscut sub numele de antociani poate contribui la scaderea riscului bolilor cardiovasculare.
Intr-un alt studiu clinic, cercetatorii au descoperit ca aportul crescut de antociani a fost asociat cu o tensiune arteriala semnificativ mai scazuta.
Colesterolul din sange
Cercetarile au aratat ca in urma consumului de suc de vinete, scade semnificativ greutatea corporala si nivelul de colesterol din sange. Analizele de laborator ale compusilor fenolici din vinete arata ca leguma contine cantitati semnificative de acid clorogenic, unul dintre cei mai puternici agenti de curatare a radicalilor liberi. S-a demonstrat ca acidul clorogenic scade nivelul lipidelor cu densitate scazuta (LDL) si serveste si ca agent antimicrobian, antiviral si anticarcinogen.
Cancer
Polifenolii din vinete au efecte anti-cancer. Antocianinele si acidul clorogenic functioneaza ca antioxidanti si compusi antiinflamatori. Protejeaza celulele impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si impiedica cresterea tumorilor si invazia si raspandirea celulelor canceroase.
De asemenea, stimuleaza enzimele detoxifiante din celule si ajuta la eliminarea celulelor canceroase
Functia cognitiva
Rezultatele studiilor pe animale sugereaza ca nasuninul din coaja vinetelor, este un puternic antioxidant care protejeaza membranele celulelor creierului de la deteriorarea provocata de radicali liberi. De asemenea, ajuta la transportul substantelor nutritive in celule si transfera deseurile. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca nasuninul inhiba neuroinflamarea si faciliteaza fluxul sanguin catre creier. Acest lucru ajuta la prevenirea tulburarilor psihice legate de varsta si, de asemenea, imbunatateste memoria
Gestionarea greutatii si satietate
Fibrele alimentare sunt frecvent recunoscute ca factori importanti in gestionarea si pierderea greutatii prin functionarea ca „agenti de umplutura” in sistemul digestiv. Acesti compusi maresc sentimentul de satietate si reduc pofta de mancare, facandu-va sa va simtiti mai plini si reducand astfel aportul total de calorii. Din moment ce vinetele au un nivel scazut de calorii, acest lucru le recomanda ca parte a unei diete sanatoase, cu un continut scazut de calorii.