Dieta mediteraneana s-a clasat pe locul 1 intr-un clasament al celor mai bune diete. 35 de diete au fost evaluate cu ajutorul unui grup de experti in sanatate. Adesea se spune faptul ca oamenii din tarile de la Marea Mediterana traiesc mai mult si au mai putine afectiuni decat ceilalti.
Secretul nu este atat de surprinzator – acestia duc un stil de viata activ si o dieta scazuta in carne rosie, zahar grasimi saturate si bogata in alimente sanatoase.
Dieta mediteraneana poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv pierderea in greutate, sanatatea inimii si creierului, prevenirea cancerului, precum si prevenirea diabetului. Urmand dieta mediteraneana oamenii isi pot mentine o greutate si o sanatate buna.
Nu exista „o” dieta mediteraneana. Grecii mananca diferit fata de italieni, care mananca diferit fata de francezi si spanioli. Dar impartasesc multe din aceleasi principii.
Cum functioneaza dieta mediteraneana?
Pentru ca aceasta este un model de alimentatie – nu o dieta structurata, cei interesati sunt asadar pe cont propriu – pot afla singuri cate calorii ar trebui sa manance pentru a pierde sau a-si mentine greutatea – ce pot face pentru a ramane activi si cum isi pot alcatui meniul mediteranean.
Piramida dietei mediteraneene ar trebui sa ii ajute la inceput. Aceasta pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, leguminoase, ulei de masline si ierburi aromate.
In aceasta dieta mai sunt recomandate urmatoarele alimente:
- peste si fructe de mare – cel putin de doua ori pe saptamana;
- pasari de curte;
- oua, branza si iaurt cu moderatie;
- a se consuma dulciuri si carne rosie numai la ocazii speciale – acestea pot fi stropite cu un strop de vin rosu (daca se doreste).
Nu ca ar fi necesar, insa un pahar de vin pe zi pentru femei si doua pe zi pentru barbati este bine de consumat, daca si medicul spune acest lucru. Vinul rosu contine resveratrol, un compus care pare sa adauge ani la viata – insa acesta ar trebui sa se bea cu moderatie.