Leurda, o planta ce nu trebuie evitata

Alimentatie

Ceea ce nu stie omul de rand este ca leurda este una dintre cele mai benefice plante pentru corpul omenesc, mai ales acum, pe timp de primavara, cand organismul are nevoie de refacere, prin asta intelegand vitamine si minerale. In denumire populara, leurda este cunoscuta ca usturoiul ursului, fiind consumat pe drept chiar de ursi primavara, ca medicament si ca metoda de refacere dupa o iarna de hibernare.

Leurda

Acest mecanism poate fi imprumutat si oamenilor, astfel ca leurda poate sa devina medicamentul ideal pe timp de primavara, cand suntem slabiti. Tot in traditia populara, se stie ca atunci cand apare leurda pe camp, animalele sunt gata sa intampine primavara, intrucat aceasta se gaseste indeosebi in padurile de ses sau de deal. Cel mai des este intalnita in tara noastra in Muntii Macinului, ea neputand sa fie cultivata intrucat conditiile favorabile pentru aceasta sunt numai in salbaticie.

Germanii au numit-o chiar planta mileniului trei, intrucat se pare ca are efecte benefice pentru inima, digestie dar actioneaza in mod favorabil si pentru sistemul imunitar. Cea mai mare calitate pe care o are, insa, este aceea ca ajuta sistemul endocrin sa ramana eficient.

Cum se prepara?

Se taie frunzele usor cu un cutitas, acestea fiind singurele care ar trebui consumate, intrucat radacina trebuie sa se regenereze, fiind o planta perena. Smulgand si radacina o condamnam la pieire. Dupa ce-am taiat-o, o spalam bine si o taiem marunt, o punem intr-un bol si o amestecam cu un varf de sare, un pic de otet si o lingurita de ulei. Trebuie neaparat sa avem grija sa o consumam la maxim jumatate de ora dupa ce-am preparat-o, intrucat isi poate pierde proprietatile.

Desi are un iz pregnant de usturoi, vom fi multumiti sa aflam ca in realitate, leurda nu da mirosul neplacut gurii asa cum il da varul acesteia mult mai cunoscut. Astfel ca putem sa tinem linistiti o cura de leurda, de aproximativ 10 zile, fara sa ne facem probleme asupra mirosului neplacut.

Bolile care sunt combatute cu succes de leurda: tromboflebita si trombozele, sechele dupa accidentul vascular, ateroscleroza si bolile cardiace, hipertensiune, oprirea imbatranirii, inlaturarea efectelor nicotinei, etc.

Acestea fiind spuse, profitati de primavara si de medicamentele naturale pe care aceasta le ofera pentru ca sunt inzecit mult mai sanatoase si uneori chiar si mai eficiente decat medicamentele chimice pe care le gasim de obicei prin farmacii.