Dieta Pritikin si planul de alimentatie

In mai mult de 100 de studii publicate in reviste medicale de specialitate, Programul Pritikin de Dieta si Exercitiu este recomandat nu numai pentru scaderea in greutate, ci si pentru prevenirea si controlul multora dintre cele grave boli cum ar fi diabetul, hipertensiunea si bolile cardiace.

plan de alimentatie

Acest tip de dieta nu are nimic special, cu exceptia faptului ca este extrem de sanatoasa. In mai mult de 100 de studii publicate in reviste medicale de specialitate, Programul Pritikin de Dieta si Exercitiu este recomandat nu numai pentru scaderea in greutate, ci si pentru prevenirea si controlul multora dintre cele grave boli cum ar fi diabetul, hipertensiunea si bolile cardiace.

Dieta Pritikin este formata din mai multe portii zilnice de cereale integrale (cum ar fi graul integral, ovaz, secara, orez brun, orz, quinoa si mei), castane si leguminoase (fasole, mazare si linte). O portie este egala cu 1/2 cana. Pentru produsele de panificatie din cereale integrale (cum ar fi painea, covrigii si biscuitii), o portie este egala cu 25 de grame, care este, in general, o jumatate de portie obisnuita.

Se limiteaza produsele rafinate (cum ar fi painea alba, orezul alb si pastele albe) cat mai mult posibil.

Dar, retineti ca “albul” nu inseamna neaparat “nesanatos”. Exista multe alimente albe sanatoase, cum ar fi conopida, cartofii si iaurtul fara grasimi.

Legume

Cinci (de preferinta mai multe) portii pe zi. O portie este egala cu 1 cana, daca sunt crude sau 1/2 cana fiarta. Bucurati-va de varietatea de culori a legumelor, cum ar fi verde inchis, galben, rosu si portocaliu. Cu cat consumati mai multe legume si alte alimente cu continut scazut de calorii, cu atat mai putin este necesar sa va numarati caloriile. Veti consuma in mod natural mai putine calorii si veti elimina excesul de greutate.

Fructe

Patru sau mai multe portii de fructe intregi pe zi. Puteti consuma tot felul de fructe, proaspete si crude, congelate si conservate dar, fara adaos de zahar. Bucurati-va de fructe intregi, nu de sucuri de fructe.

Pentru consumul de lactate, alegeti lapte fara grasimi (1 cana), iaurt fara grasimi (3/4 de cana) si soiuri de ricotta si branza de vaci (1/2 de cana) fara grasimi.

Pentru inlocuitorii de lapte, alegetii acei care se apropie de valoare nutritiva a laptelui de vaca in ce priveste calciul, vitaminele D si B-12 si proteinele. Cea mai buna alegere este laptele de soia neindulcit. Laptele de migdale si de orez, sunt, de asemenea, alegeri bune. Deci, daca beti o ceasca de lapte de migdale sau de orez, adaugati la alimentatia zilnica o hrana bogata in proteine, cum ar fi 1/2 de cana de legume fierte (fasole) sau 2 albusuri de ou. Nu este indicat laptele de nuca de cocos deoarece contine grasimi saturate.

Asigurati-va ca toti inlocuitorii de lapte contin foarte putin sau deloc, zahar, sodiu si grasimi saturate.