Dieta MIND

Aceasta dieta ofera beneficii asupra reducerii riscului de Alzeimer - fiind recomandata in mod special persoanelor care au istoric familial de afectiuni neurodegenerative

alimente dieta MIND

Dieta MIND este o combinatie intre modelele de alimentatie mediteraneana si DASH. Dietele mediteraneene traditionale constau in principal in consumul de alimente intregi, procesate minim, inclusiv cereale, leguminoase, legume, fructe, nuci si peste. De asemenea, pot fi incluse cantitati mici de carne, oua, produse lactate si o cantitate modesta de alcool.

In dieta DASH – predomina, fructele, legumele si produsele lactate cu continut scazut de grasimi. Aceasta include, de asemenea, cereale integrale, pasari de curte, peste si nuci – dar este limitat consumul de grasimi (in special grasimi saturate), carne rosie, sodiu, zaharuri adaugate si bauturi indulcite cu zahar.

Dieta MIND incurajeaza multe dintre alimentele pe baza de plante – recomandate in dietele mediteraneene si DASH, precum si pestele, pasarile de curte. De asemenea, recomanda limitarea grasimilor saturate si a zaharurilor adaugate. Factorii care diferentiaza dieta MIND provin din accentul pe recomandarile zilnice si saptamanale – pentru anumite alimente si grupuri alimentare.

Alimente

Frecventa

Specificatii

Legume

2 sau mai multe portii pe zi

Cel putin o portie de legume cu frunze verzi pe zi.

Fructe de padure

2 sau mai multe portii pe saptamana

Orice tip de fructe de padure, desi afine pot fi potential mai benefice.

Cereale integrale

3 sau mai multe portii pe zi

Accent pe boabele care sunt procesate minim.

Nuci

5 sau mai multe portii pe saptamana

Fasole

4 sau mai multe portii pe saptamana

Fructe de mare

1 sau mai multe portii pe saptamana

Este recomandat consumul pe pesti grasi – somon, macrou, hering si sardine.

Pasari de curte

2 sau mai multe portii pe saptamana

Desi se pune un accent puternic asupra alimentelor pe care oamenii ar trebui sa le consume in dieta MIND – aceasta incurajeaza, de asemenea, limitarile la mai multe categorii de alimente, inclusiv: carnea rosie, grasimile saturate, untul, margarina, branza, cerealele rafinate, zaharurile adaugate si alimentele prajite.

Aceasta dieta ofera beneficii asupra reducerii riscului de Alzeimer – fiind recomandata in mod special persoanelor care au istoric familial de afectiuni neurodegenerative. Insa, avand in vedere ca MIND sustine sanatatea creierului, este asadar, indicata oricui.